Samar Khalil

Forskare, Biosystem och teknologi
Telefon
+4640-415335
Samar Khalil är docent och forskare i hortikultur med särskilt forskning inom området Trädgård och hållbar livsmedelsproduktion. I sin egen forskning ligger Samar Khalil fokus på mikrobiella interaktioner i odlingssystem i relation till plant hälsa och växtskydd mot sjukdomar. Hennes forskning är också fokuserad på cirkulär bio-ekonomi och mikrobiella interaktioner där industriella sidoströmmar utvärderas och torv som odlings substrat.

Presentation

Jag är forskare inom trädgårdsvetenskap med inriktning mot mikrobiella interaktioner kopplade till hortikulturella grödor och odlingssubstrat, med fokus på utveckling av hållbara odlingssystem. År 1997 tog jag masterexamen i biologi från Lunds universitet med inriktning mot ekologisk mikrobiologi. År 2002 disputerade jag vid Sveriges Lantbruksuniversitet i ämnet trädgårdsvetenskap med avhandling ” bedömning av mikrobiella samhällen i slutna hydrooniska växthus system” där jag utvärderade olika verktyg och metoder för bedömning av mikroflora i odlingssystem med fokus på fosfolipid fettsyra analyser för bedömning av mikrobiell dynamik i odlingssystem samt metaboliska profiler baserad på BIOLOG system för bedömning av mikrobiell funktion. Jag har sedan dess forskat kring biologisk bekämpning av rotsjukdomar i slutna hydroponiska odlingssystem och optimering av odlingsfaktorer som förstärker och effektiviserar verkan av biologiska växtskydds preparat mot rotpatogener i båda närings- och substratbaserade hydroponiska system. Tomat och Jordgubbar har använts som modellgrödor i min forskning. För närvarande är min forskning riktad mot cirkulär bioekonomi och mikrobiella interaktioner där industriella sidoströmmar återanvänts i odlingssystemet och utvärderas som alternativ för att minska användning av syntetiska gödselmedel, pesticider och torv som odlingssubstrat. Jag fokuserar på matproduktion i cirkulär ekonomi där kretsloppstänkande tillämpas och avfall återanvänds för att effektivt utnyttja resurser såsom näring och vatten. Jag forskar kring Akvaponik som framtida system för matproduktion och optimering av odlingsförhållande i dessa system med hjälp av artificiell intelligens för att motverka biotisk och abiotisk stress. En stor del av min forskning är kring odlingssubstrat och användning av bland annat kompost från svampodling så kallad ”spent mushroom compost, SMC” som närings- och substratskälla för att minska användning av torv. Hampa som odlingssubstrat utvärderas också i min forskning liksom kompost av matavfall. Jag ligger stor vikt på effekten av dessa strömmar på utveckling av en naturlig mikroflora med antagonistisk potential samt på potentialen hos dessa strömmar att bryta ned antimikrobiella kemikalier såsom läkemedelsrester och fungicider. Mikroalger används också i min forskning som ett verktyg för att återvinna näringsämne och rena olika vattenströmmar som kan användas som bevattningskälla.

 

Forskning

Pågående forskningsprojekt omfattar forskning kring återanvändning av industriella sidoströmmar i livsmedelsproduktion. Vi optimerar odlingsförhållande i integrerade odlingssystem för fisk och växt i så kallade akvaponiska system för att uppnå en hälsosam och hållbar produktion med hjälp av maskininlärning och artificiell intelligens. Vi utvecklar nya odlingssubstrat för att minska användning av torv genom användning av hampa, spent mushroom compost, kompost från matavfall och protein och fiberfraktioner från växtmaterial. Vi undersöker kvalitén och potentialen att återanvända vatten från olika restströmmar såsom vattenfraktioner från matavfall, avloppsvatten och akvakultur i odlingssystem. Vårt fokus är hälsoaspekter i interaktion med mikroorganismer för att främja växt, miljö och human hälsa i cirkulära odlingssystem.  Vi arbetar i nära samarbete med andra akademiska partners, industrin och intressenter.    

Pågående forskningsprojekt

  • Akvakultur integrerad med mikroalger- En innovativ bevattningsstrategi i trädgårdsodling
  • Hampaved – Framtidens odlingssubstrat i en biobaserad ekonomi: Hållbara substrat för professionell odling
  • Mikroalger för omvandling av matavfall till nya källor för vatten, gödningsmedel och biopecticider i livsmedelsproduktion
  • Att odla innovation: Best practice för att integrera akvaponisk odling som ett pedagogiskt verktyg

 

Undervisning

Jag undervisar framför allt på Trädgårdsingenjörsprogrammet med inriktning odling och mastersprogrammet Horticultural Science. Jag har också några inspel på Agroecology programmet, landskapsingenjörsprogrammet- Alnarp samt Lantmästarprogrammet. Jag är kursansvarig för Odling och affärsplanering i trädgårdsföretag (15 hp) och Project based research training (15 hp). Jag är ledare för temat urban Horticultur inom ramen för kursen Urban agriculture and social interactions (15 hp). Jag undervisar i andra kurser inom ämnet mikrobiologi, växtskydd och växtfysiologi. Jag handleder och examinerar varje år flera examensarbeten på kandidat och mastersnivå.

Pedagogiska meriter

Jag har pedagogiska meriter på grundläggande och avancerad nivå. Jag är docent och har pedagogisk kompetens för handledning av doktorander. Mina pedagogiska meriter omfattar också kurser i att utbilda i krititiskt tänkande, utbildning i hållbar utveckling, betygkurs och examinationsformer. Jag är också meriterad som examinator när det gäller  examensarbete.  

Roll som handledare

2022-2024      Huvudhandledare till postdoktor Yenitze Fimbres - Smart akvaponik och användning av IA-teknik i akvaponisk odling

2021-2024      Biträdande handledare till doktorand: Fantaye Ayele – Effekter av fytonyttiga bakteriella rhizomikrobiom på biotisk och abiotisk stresstolerans och näringsupptag hos fingerhirs och sorghum och deras vilda släktingar

2019-2020      Huvudhandledare till postdoktor: Samia Samad - Blomkartläggning och återanvändning av förbrukad svampkompost i jordgubbsodling

2017-2022      Huvudhandledare till doktorand: Andreas Nicolaidase – Hållbarhet i cirkulär ekonomi med fokus på vattenresurser

2011-2017      Biträdande handledare till doktorand: Samareh Gharaie - Ljus-fyllosfärsinteraktioner i växthusodlade prydnadsväxter

2006-2010      Biträdande handledare till doktorand: Karl-Johan Bergstrand - Variabler som begränsar effekten av långsamma filter integrerade i slutna hydroponiska odlingssystem

Publikationer

 

When is it biological control? A framework of definitions, mechanisms, and classifications

Fertiliser effect on Swiss chard of black soldier fly larvae-frass compost made from food waste and faeces

 Light spectrum modifies the utilization pattern of energy sources in Pseudomonas sp. DR 5-09

Microbial potential of spent mushroom compost and oyster substrate in horticulture: Diversity, function, and sustainable plant growth solutions

Bio-based production systems: why environmental assessment needs to include supporting systems

Impacts of future climate on local water supply and demand–A socio-hydrological case study in the Nordic region

Human-water dynamics and their role for seasonal water scarcity–a case study

Rooftop aquaponics

Sustainable systems for integrated fish and vegetable production: new perspectives on aquaponics

Effects of temperature and photoperiod on the flower potential in everbearing strawberry as evaluated by meristem dissection

Suppression of disease in tomato infected by Pythium ultimum with a biosurfactant produced by Pseudomonas koreensis

Blueberry—Soil interactions from an organic perspective

Light and microbial lifestyle: The impact of light quality on plant–microbe interactions in horticultural production systems—A review

Light spectrum modifies the utilization pattern of energy sources in Pseudomonas sp. DR 5-09

A comparison of sole carbon source utilization patterns and phospholipid fatty acid profiles to detect changes in the root microflora of hydroponically grown crops

A detached leaf assay for rapidly screening plant pathogen-biological control agents

Stress detection using proximal sensing of chlorophyll fluorescence on the canopy level

Concept based mapping as a tool to disentangle biological properties and interactivities in research on growing media and hydroponics

The two sides of the coin: sustainability and controlled environment horticulture