
Åsa Grimberg
Presentation
Jag har alltid varit fascinerad av de gröna organismer som omger oss och som vi är så beroende av för vår överlevnad. Jag arbetar med forskning och undervisning kring den genetiska regleringen av grödors egenskaper av betydelse för frökvalitet och dess koppling till användning i livsmedel. Genom mitt arbete vill jag bidra med ny kunskap för användning inom växtförädlingen och jordbruket.
Forskning
Vi är beroende av växternas förmåga att omvandla solenergi till kemisk energi i form av stärkelse, olja, protein och socker, som vanligtvis lagras i frön eller knölar. Detta är råvaran till all vår mat. Proportionerna, och även kvaliteten, av dessa lagringsföreningar i frön av olika grödor, eller i olika sorter av samma gröda, avgör användningsområdet av en gröda.
Frökvaliteten kan regleras av både genetiska och miljömässiga faktorer. Mitt forskningsintresse är den genetiska regleringen av frökvalitet, men även av tidighetsegenskaper som påverkar bildningen av fröet, och hur vi kan använda sådan kunskap för att utveckla förbättrade sorter av våra grödor till vår fördel.
De senaste åren har mitt forskningsfokus legat på baljväxter. Vi bör odla mer baljväxter i Sverige och även äta en större andel av dem än vi gör idag, vilket bidrar till en mer hållbar livsmedelsproduktion. Detta är eftersom baljväxterna genom sin förmåga att ta upp luftens kväve inte kräver kvävegödsel, och genom ökad odling av baljväxter ökar vi diversiteten inom jordbruket.
Forskningsprojekt som jag leder eller deltar aktivt i:
Framtidens åkerböna för mat och foder, SLU Grogrund
Partners är Lantmännen, Kalmar Ölands trädgårdsprodukter, GroPro, och Sveriges stärkelseproducenter. Målet är att utveckla genetiska förädlingsverktyg för användning inom växtförädlingen av nya sorters åkerböna för odling i Sverige.
FabaNova Klimat-redo åkerbönor för den Nordiska och Baltiska regionen, NordForsk
Partners är Helsingfors universitet (HU), Norges miljö- och biovetenskapliga universitet (NMBU), Norskt institut for bioekonomi (NIBIO), och Centre of Estonian Rural Research and Knowledge (METK). Ett mål är att karakterisera tidighetsegenskaper i en diversitetspanel av åkerböna i fältförsök på olika nordiska latituder.
IPPM Integrerad växt- och pollinatörshälsa för hållbar produktion av växtprotein, FORMAS.
Partners är Lantmännen, Jordbruksverket och Hushållningssällskapet. Projektet testar i vilken utsträckning förebyggande metoder utan användning av kemiska växtskyddsmedel kan bidra till hållbar produktion av åkerböna.
Ärtan - garantin för framtidens gröna protein, SLU Grogrund
Partners är Lantmännen, Kalmar Ölands trädgårdsprodukter, FoodHills, och Sveriges stärkelseproducenter. Målet är att utveckla genetiska förädlingsverktyg för användning inom växtförädlingen av nya sorters ärta för odling i Sverige.
Kartläggning av den genetiska kontrollen av tidig blomning och växtsätt hos åkerböna, FORMAS
Målet är att utveckla ny grundläggande kunskap kring den genetiska regleringen av initiering av blomning i åkerböna.
Sensorik: Välsmakande livsmedelsprodukter från ärter och bönor, FORMAS
Partners är Lunds universitet, Linnéuniversitetet, Research Institutes of Sweden (RISE), Kalmar Ölands trädgårdsprodukter, IPSOS. Här utforskar vi sensorik som ett verktyg för användning inom växtförädlingen.
FORCE för livsmedelsresiliens och konkurrenskraft, FORMAS
Partners är Lunds universitet, Agrifood Economics Centre och KTH, samt en rad företag, kommuner och regioner. Ett av målen är att öka produktionen av innovativa livsmedel som görs av svenska bönor, ärtor, fullkorn och oljegrödor, eller av restströmmar från livsmedelsproduktionen. Fältförsök med ärta och åkerböna kommer att göras för att karakterisera tidighetsegenskaper och köldtolerans i syfte att utveckla genetiska markörer för användning in om växtförädlingen.
Undervisning
Jag undervisar på grundnivå inom växtbiokemi där vi laborativt arbetar mycket nära vår forskning, samt i olika kurser på växtförädlingsrelaterade teman. Jag undervisar också i kurser för doktorander i generella kompetenser så som att skriva vetenskapliga artiklar och hålla muntliga presentationer. Jag har skapat och är kursledare för sommar-kursen 'De odlade växternas historia och framtid i Sverige'.
Pedagogiska meriter
Jag är handledare för fyra doktorander och handleder och examinerar regelbundet kandidat- och masters-arbeten.