Hållbar livsmedelsberedskap

Beredskap handlar om att förbereda för det oförutsedda. Genom att skapa ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara livsmedelssystem kan vi bygga upp robusta system som även klarar påfrestningarna under kriser. På den här temasidan samlar vi kunskap från SLU med koppling till hållbarhet och livsmedelsberedskap.

Almedalen 2025

Ett konkurrenskraftigt jordbruk är bästa beredskapen – men hur?

Vi behöver grödor och djurhållning som klarar både ett föränderligt klimat och varierande tillgång till insatsvaror. Det kräver stärkt växtförädling i Sverige och nya förädlingsmetoder. Hur kan vi kan minska sårbarheten och samtidigt öka konkurrenskraften – i hela Sverige och i livsmedelssystemets alla led? Här kan du se inspelningen av SLU:s seminarium i Almedalen 2025.

Vinjettbild för podden Feeding your mind.
Poddavsnitt

Ett gyllene tillfälle att ställa om

Bränslepriserna, matpriserna och inflationen stiger. Är krisläget något som kommer att snabba på eller bromsa den nödvändiga omställningen mot hållbara livsmedelssystem? Vi står inför ett historiskt vägval just nu, menar de tre SLU-forskare som intervjuas i det här avsnittet av podden Feeding your mind.

Rapport

Livsmedelsproduktion ur ett beredskapsperspektiv

Dagens importberoende, transportberoende och specialiserade jordbruk är sårbart för samhällsstörningar. I den här rapporten från SLU och MSB från 2018 identifieras de största sårbarheterna men också lösningar som kan göra jordbruket mer motståndskraftigt.

Svartvita kor på grönt gräs. Foto: Lisa Ekman.
Policy brief

Små robusta mjölkgårdar är lösningen på många problem

En ny policy brief från SLU Future Food föreslår åtgärder som kan ge små mjölkgårdar förutsättningar att överleva och bidra till en robust livsmedelsproduktion i hela Sverige.

Rödklöver, foto: SLU
Policy brief

Förbättrad livsmedelsberedskap genom resiliens

Genom att fokusera på ökad resiliens kan både förbättrad livsmedelsberedskap och utveckling i linje med ett mer hållbart livsmedelssystem uppnås. Policy brief från forskningsprogrammet Mistra Food Futures.

Forskare med växter i ett växthus, foto.

SLU medverkar i fem centrumbildningar för livsmedelsberedskap

SLU medverkar i fem Formas-finansierade centrumbildningar som ska bidra till utvecklingen av ett hållbart livsmedelssystem, och där frågeställningar kring livsmedelsberedskap är i fokus.

Vindkraftverk i moln, foto: Pixabay

Campus totalförsvar

SLU medverkar i Campus totalförsvar, ett strategiskt samarbete mellan svenska lärosäten med målet att stärka Sveriges totalförsvar genom utbildning och forskning. Läs mer om samarbetet här.

En stor hög med vetekorn. Foto: Shutterstock.
Almedalen 2024

Behöver vi beredskapslager om vi har hållbara livsmedelssystem?

Ett system som bygger på resiliens är förberett för att stå emot störningar och samtidigt vara flexibelt nog för att kunna ställa om och anpassa sig. Hur når vi dit? Det här seminariet i Almedalen i juni 2024 organiserades av SLU Future Food och Mistra Food Futures.

Betande kor. Foto: SLU

Hur kan ekologisk produktion bidra till livsmedelsberedskap?

SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok, har sammanställt befintlig kunskap kring livsmedelsberedskap associerat med ekologisk produktion. Arbetet har resulterat i en rapport och en policy brief.

Om krisen eller kriget kommer – till lantbruksföretagare

Torka, översvämning, elavbrott, krig eller stängda gränser kan allvarligt påverka Sveriges livsmedelsproduktion och självhushållning. Läs broschyren "Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare". Broschyren är gjord i samarbete mellan SVA, SLU och flera bransch- och rådgivningsorganisationer, med projektpengar från MSB och Jordbruksverket.

Rapport

Säkrare tillgång på livsmedel under en kris

Klimatanpassning av svensk animalieproduktion – säkrare tillgång på livsmedel under en kris. Rapporten visar på sårbarheter, anpassningsbehov, möjliga åtgärder och kunskapsbehov för att produktionen av animaliska livsmedel ska bli mer robust och flexibel än i dag.

Livsmedelsberedskap för en ny tid

I januari presenterades betänkandet Livsmedelsberedskap för en ny tid (SOU 2024:8).

Artiklar om livsmedelsberedskap

  • 2025-06-04

    Små robusta mjölkgårdar är lösningen på många problem

    En ny policy brief från SLU Future Food framhåller de små robusta mjölkgårdarnas alla fördelar och uppmanar till att skapa förutsättningar för att de ska frodas.
  • 2025-05-28

    SLU bidrar när Sveriges beredskap stärks

    Sveriges förmåga att förebygga och hantera kriser och hot stärks – och SLU har en viktig roll i det arbetet. Inom ramen för det nya lärosätessamarbetet Campus totalförsvar bidrar 36 lärosäten i att stötta landets totalförsvar.
  • 2025-05-13

    Tillgång till utsäde i beredskapstider

    Odlare i såväl lantbruket som trädgårdsnäringen behöver utsäde för att kunna odla mat till människor och djur. Hur säkras tillgången vid kriser?
  • 2024-12-13

    SLU medverkar i fem nya centrumbildningar för livsmedelsberedskap

    I november 2024 tillkännagav Formas vilka ansökningar som beviljats medel i utlysningen "Centrumbildningar för ökad beredskap och konkurrenskraft i livsmedelssystemet". Fem satsningar har beviljats medel, och SLU medverkar som akademisk partner i alla fem.

Publikationer

Rapporter, policy briefs, remissvar och inspel. Här hittar du publikationer från SLU Future Food.

Livsmedelsberedskap handlar om att vara förberedd på det oförutsedda

Idag bygger livsmedelsförsörjningen till stor del på specialisering, stordrift, just-in-time-systemet och global import. Det gör samhället sårbart. Men sårbarheterna kan byggas bort genom ett långsiktigt arbete för att skapa ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart livsmedelssystem. Ett sådant system är robust nog att klara kristider och går i många fall hand i hand med den klimatanpassning som vårt samhälle behöver göra.